Ik raak snel afgeleid!!! Op deze manier kun je dat verminderen

Werk en een gezin combineren is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als je gedachten ook nog afdwalen. Dat is niet fijn en het zorgt voor extra chaos in je hoofd.

Je kent het vast wel...

Je bent met iets bezig en voordat je het in de gaten hebt zit je met je gedachten heel ergens anders. Je denkt aan wat je gaat koken, wat je moet kopen in de supermarkt, dat je kind echt nieuwe spijkerbroeken nodig heeft of dat het tijd wordt om een afspraak te maken bij de kapper.

Wow, wacht even…. Wat was je ook alweer aan het doen?

Je raakt snel afgeleid, hoe kan dat?

Het is heel simpel: Raak je snel afgeleid, dan heb je geen focus.

Je hebt niet duidelijk wat je wil doen en met welke reden. Je weet dus ook niet waar je aandacht aan moet geven. Het gevolg is dat je wordt geleefd en dat je de controle verliest.

Weet jij waardoor je afgeleid raakt? Zoek de boosdoener!

Als je weet wat jouw afleiding is, dan kun je dit veranderen. Ga dus op onderzoek uit. Wat zorgt ervoor dat jouw gedachten afdwalen. Wat zijn jouw prikkels? Wat is jouw boosdoener?

Even je Smartphone erbij nemen?

Heb je iets gemist op Facebook, Instagram, Pinterest of LinkedIn?

Wil je ieder mailtje of berichtje dat binnen komt direct beantwoorden?

Heerlijk radio luisteren en vooral die gezellige gesprekken die voorbij komen?

Collega’s die vragen stellen of komen kletsen over ditjes en datjes?

Youtube, Netflix, Videoland of tv kijken?

Google afstruinen naar nieuwe weetjes?

Een overvol bureau?

Hoe zorg je ervoor dat je niet wordt afgeleid? (10 tips)

Tip 1: Bepaal wat je wil doen

Maak een lijstje met wat je vandaag gaat doen. Schrijf het op zodat je het kunt wegstrepen. Dat ruimt straks lekker op.

Tip 2: Plan in wat je wanneer wil doen

Maak voor jezelf een planning wat je wanneer wil doen. Dat maakt het overzichtelijk en je hebt een houvast. Je hoeft niet meer na te denken over wat je gaat doen. Scheelt ook weer tijd, tijd die je voor iets anders kunt gebruiken.

Tip 3: Stel prioriteiten

Wat is belangrijk en heeft prioriteit ten opzichte van het ander? Wat moet eerst gebeuren en doe dit dan ook als eerste. Dan is de druk van de ketel. Heerlijk… en door naar het volgende.

Tip 4: Werk in blokken

Iedereen heeft een andere spanningsboog. Voor de een is dit 30 minuten, voor de andere 1,5 uur. Ontdek hoe lang jij geconcentreerd kunt werken en plan op basis hiervan blokken in. Is dat 50 minuten? Prima, dan ga jij steeds 50 minuten gefocust aan het werk.

Tip 5: Zet een timer

Laat je niet afleiden door constant op de klok te kijken. Zet een timer die jou laat weten wanneer jouw doel is bereikt.

Tip 6: Gebruik de niet storen modus.

Zet het geluid van al je apparaten uit, zoals smartphone, tablet, laptop, smartwatch. of nog beter, zet het op niet storen modus.  Zorg dat je alle afleiding tijdelijk blokt. Iedere melding die je ontvangt is een afleiding. Je kijkt ernaar en je raakt weer afgeleid.

Tip 7: Doe 1 ding tegelijk

Multitasken is geen optie. Doe 1 ding tegelijk en doe dit goed. Zodra je meerdere dingen tegelijk gaat doen zul je merken dat de kwaliteit achter blijft. Ik zeg het vaker, hoe meer ballen in de lucht, hoe sneller ze vallen. Stop met multitasken!

Tip 8: Stel niet uit

Zijn er dingen waar je tegenop ziet, pak die dan zo snel mogelijk op. Door het uit te stellen blijft het in je hoofd spoken. Zodra het is afgerond geeft dit ruimte en rust in je hoofd. 

Tip 9: Claim je rust

Word je geregeld gestoord tijdens je werk, geef dan aan dat je even niet gestoord wil worden. Ga ergens anders zitten, zet je telefoon uit of verbind hem door en concentreer je alleen op je doel.  

Tip 10: Neem pauzes

Neem je pauzes bewust. Schakel af van waar je mee bezig was, haal iets te drinken en als je dan je telefoon wil checken, doe dat dan.

Bonus tip

Verwacht niet van jezelf dat je bovenstaande tips in 1 keer moet realiseren. Doe 1 ding tegelijk en maak het steeds meer eigen.

Wat helpt jou om minder afgeleid te raken?

Plaats jouw manier onder dit artikel. Misschien zijn dat wel hele andere dingen en breng je ons op nieuwe ideeën. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die noodzakelijk zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen
Cilla Schopen balanscoach draait op SYS PlatformSYS Platform