Balans & Ouderschap - Zo doe je dat (niet) - 5 Tips

Balans & ouderschap- Zo doe je dat (niet) 5 Tips

Veel ouders vinden het lastig om balans te vinden, maar ook om zelf in balans te zijn. Dag in dag uit zijn ze in de weer voor hun gezin en vergeten te leven. In deze blog geef ik je 5 tips hoe balans en ouderschap voor je gaan werken in plaats van tegen je…

Wat is balans?

Je kent de uitdrukking vast wel… Als jij in balans bent, dan is de wereld om je heen ook in balans.  En zo eenvoudig is het ook. Maar wat betekent “in balans zijn”? En wat moet je daarvoor doen?

In balans zijn betekent op de eerste plaats dat je gaat voelen. Dus niet analyseren en overal iets van vinden. Maar voelen wat jij wil en wat je nodig hebt om goed in je vel te zitten. Je lichaam vertelt je namelijk wat je moet weten. Het geeft je signalen. Groot en klein.  

Daarnaast luister je naar je hart. Want je hart weet allang wat het wil. Alleen houd je jezelf tegen. Noem het angst voor het onbekende. Als je echt zou luisteren naar je hart, dan geeft het je hét antwoord dat je zoekt. En dat is de sleutel naar je grote verlangen.

En als derde: vertrouw op je gevoel en je hart, dan ontstaan er de mooiste veranderingen. Je hebt hier wel lef en durf voor nodig. Want je moet uit je comfortzone. Je gaat jezelf stretchen en dat vind jouw kritische ik niet zo fijn. Deze vindt het oude en vertrouwde wel lekker. Maar zodra je jezelf gaat stretchen, kom je steeds meer in balans. Dag in dag uit. En leef je in het moment.

Je verstand houdt je tegen om in balans te zijn...

Door constant na te denken gaat er veel levensenergie verloren. Waar het mis gaat is dat je gaat geloven in deze gedachten. Je gelooft wat je verstand je vertelt.  

Echter: Jij bent niet je gedachten. 

Je hebt ze, maar je bent ze niet. Om echt te luisteren naar je hart en op je gevoel te vertrouwen moet je stoppen met denken.

Makkelijker gezegd dan gedaan…

Stoppen met denken betekent dat je in het moment moet zijn. In het NU. Je ontzettend bewust zijn van het huidige moment. Als je dat doet, dan krijgt je verstand niet de kans om je op andere gedachten te brengen. Je doorbreekt daarmee het denken.

Zoals Eckhart Tolle het zo mooi omschrijft:

Het huidige moment, het NU, bevat de sleutel tot de bevrijding. Maar je kunt het huidige moment niet vinden zolang je je verstand bent.

Daar vertel ik je later nog iets meer over. Lees vooral nog even door…

Balans en ouderschap… Hoe dan?

Bij de een lijkt het ouderschap vanzelf te gaan en is vrolijk en gelukkig. En bij de ander is het een ware worsteling om alle ballen hoog te houden. Hoe kan dit?

Een aantal factoren spelen hierin een rol. Wetenschappelijk is bewezen dat ouders die de lat hoog leggen, perfectionistisch zijn of moeite hebben met prioriteren, over het algemeen meer last hebben van stress, spanning of burn-out. En voor hen is het lastiger om in balans te zijn.  

Echter ouders die de touwtjes loslaten, relativeren, realistische verwachtingen hebben, grip hebben op situaties en leven in het moment zijn flexibeler en meer ontspannen in hun leven. Waardoor hun leven meer in evenwicht is.

Ik geef je 5 tips hoe balans en ouderschap elkaar versterken in plaats van tegenwerken.  

Tip 1: Gun jezelf tijd

We leven in een tijd dat we altijd iets om handen moeten hebben. Alhoewel… dat denken we. Het effect: je dag vliegt voorbij. Voordat je het in de gaten hebt, moet je alweer naar bed.

En dit komt omdat veel ouders zich focussen op dingen die er niet toe doen. Terwijl de belangrijke dingen worden uitgesteld. En laat dat juist de dingen zijn waar je voldoening van krijgt. Waar je blij van wordt. Waar je energie van krijgt.

De beste tip die ik je dan ook kan geven is gun jezelf tijd. Er is niemand die voor jou op de rem trapt. Dit betekent dus niet dat je nog harder moet gaan rennen. Maar juist het tegenovergestelde.

Een eenvoudige manier om dit te doen is om alle dingen die geen hoger doel hebben, af te stoten. Stel jezelf de vraag: Wat levert het mij op? Wat is het hogere doel? Zo houd je tijd over om aandacht te geven aan de belangrijkste dingen. Wees je eigen leider!

Tip 2: Goede nachtrust doet wonderen

Heb jij kinderen die ’s nachts  geregeld wakker worden? Het spreekt voor zich dat vermoeidheid je niet ten goede komt. Als je slapeloze nachten hebt, dan beïnvloed dit je humeur. Je bent geprikkeld. Krijgt een kort lontje en reageert fel.  

En toch praten velen dit goed voor zichzelf. “Is maar een fase. Gaat vanzelf over.” Veel ouders halen alles uit de kast om hun kind in slaap te krijgen. Sommigen zijn 3 uur bezig voordat hun kind (weer) slaapt.

Wat zou het je opleveren als je kind zelf rustig in slaap valt én doorslaapt? Waarschijnlijk blijdschap, rust, het gevoel dat je weer kunt ademen. En vooral vrijheid.

Er is een fijne manier om je kind(eren) goed te laten slapen en afscheid te nemen van slapeloze nachten. Zonder verdriet en boosheid. De Droomritme Methode is een liefdevolle aanpak waarmee slaap holistisch wordt benaderd. Er wordt gekeken naar het geheel. Het resultaat is dat je rust in huis krijgt, en ook innerlijke rust. Hoe fijn is dat!

Tip 3: Bewaak je grenzen

Veel ouders gaan over hun grenzen heen. Dat betekent dat ze meer doen dan wat ze daadwerkelijk aankunnen of willen. Je kunt zelf over je eigen grenzen heen gaan, maar ook anderen kunnen over jouw grenzen gaan.

Balans is voelen, luisteren en in het moment zijn. En dat geldt ook voor je grenzen. Helaas door de drukte van de dag voelen we niet genoeg. Weten wat je grenzen zijn is cruciaal. Want dan weet je precies wat je aankunt en wanneer je moet aangeven dat het genoeg is. Tot hier en niet verder.

Vind je het lastig om te voelen, ga dan op zoek naar signalen. Daarmee herken je herkenning. En kun je dit voorkomen in een toekomstige situatie. Wat doe je als je het even niet meer weet? Of als het je te veel wordt? Werd je boos of moest je huilen? Werd je onrustig? Kreeg je hoofdpijn?

Zodra er signalen zijn waarbij jij je niet fijn voelt, dan weet je dat je over je grenzen heen gaat en uit balans bent.

De oplossing zit hem in weten wat je grenzen zijn. En trouw zijn aan jezelf. Stop en nee duren te zeggen. En dat moet je gaan oefenen. En dat zal niet altijd leuk zijn. Maar zodra je dat gaat doen krijgen je grenzen waarde en werken ze voor je in plaats van tegen je.

Tip 4: Leef in het moment

Veel van onze energie gaat verloren omdat we ons druk maken om situaties die in het verleden zijn gebeurd of omdat we ons zorgen maken over dingen in de toekomst.

Daardoor wordt er veel aandacht, tijd en energie besteed aan dingen die we niet kunnen beïnvloeden. Verloren energie die je niet meer terugkrijgt. Weg. Het enige dat je ervoor terug krijgt is een hoop gepieker en getwijfel.

Stop met je verzetten tegen dingen die er toch al zijn. Het is zinloos. Want zo gaan de mooie en belangrijke dingen aan je voorbij. Je vergeet om te genieten. Kijk eens om je heen wat je hebt. Waar word je blij van? Waar ben je dankbaar voor? Wat heb je in overvloed? Hoe eerder je JA zegt tegen het leven, hoe eenvoudiger het wordt.

Tip 5: Wees niet zo streng voor jezelf

Als je even niet lekker in je vel zit en je hebt het gevoel uit balans te zijn, wees dan niet zo streng voor jezelf. Ben niet veroordelend. Ook al loop je jezelf voorbij. Of wellicht weet je niet meer waar je moet beginnen… Weet dan dat achter de wolken de zon blijft schijnen. Je ziet het nu misschien niet, maar dat betekent niet dat de zon er niet meer is.

Emoties mogen er zijn. Dus als je een keer uit balans raakt, geef jezelf toestemming. Het is oké. Voorkom wel dat de emotie je niet beïnvloed en de overhand neemt. Dat doe je door er geen oordeel aan te hangen. Je weet dat de emotie er is, maar je vindt er niets van. Op ieder moment van de dag kun je de keuze maken om het anders te doen. Want na regen komt zonneschijn…     

Conclusie:

Balans en ouderschap gaan heel goed samen als jijzelf in evenwicht bent. Dat doe je door te luisteren naar je hart, te handelen naar je gevoel en te leven in het moment. Stop met denken en het verspillen van levensenergie. Blijf trouw aan jezelf en zeg JA tegen het leven. Dan krijgt je leven waarde en werkt het voor je in plaats van tegen je.

🖤 🖤 🖤

Wat kies jij?

Met welke tip ga jij aan de slag? Laat een reactie achter in de comments. Ik lees en beantwoord alles!

Deze balans-tip delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Auteur afbeelding

Hi lieve jij, ik ben Cilla. Ik geloof dat het leven van een werkende moeder valt of staat met een goede balans. Ik ben dan ook van mening dat een gelukkig leven de combinatie is tussen wat er om je heen gebeurt (je buitenwereld), je fysieke lichaam en wat er in jezelf gebeurt (je innerlijke wereld). Wanneer deze drie elementen met elkaar in harmonie zijn, vind je de rust en balans in jezelf.

Het is daarom mijn missie om jou te helpen naar een ontspannen, gelukkig en energiek leven door harmonie en balans in jezelf te creëren.

Dit doe ik door middel van mijn Balans-MIX Methode, zodat je hier je hele leven lang profijt van hebt.

Ontdek mijn Balans-MIX Methode en leer hoe je in 5 stappen van een stressvolle werkende moeder naar een gelukkige en ontspannen werkende moeder gaat.

Je bent het waard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
Naar wie mag ik de meditatie toesturen?
Laat hieronder je naam en e-mailadres achter en je ontvangt de meditatie binnen 5 minuten in je inbox. 

Ik doe geen gekke dingen met je gegevens. Je kunt de Privacyverklaring hier lezen.

GRATIS WORKSHOP

Hoe je in 5 stappen rust in je hoofd én lijf krijgt als werkende moeder, zodat je een leven creëert dat makkelijk en “als vanzelf” gaat.

Na aanmelding heb je 4 dagen om de workshop te bekijken op een voor jou gunstig moment. Wel zo fijn voor een drukke moeder ;-) 

Je gegevens worden naar de organisator gestuurd
en je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.

Cilla Schopen | Balanscoach draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders