fbpx

5 Tips om je zelfliefde te vergroten

Jezelf volledig accepteren zoals je bent. De mooie eigenschappen, maar ook de minder leuke eigenschappen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat? In deze blog geef ik je 5 tips hoe je jouw zelfliefde kunt vergroten.  

Wat is zelfliefde?

Zelfliefde is het waarderen van jezelf. Alles aan jezelf leuk vinden. De leuke eigenschappen, maar ook de trekjes die je liever kwijt zou zijn. Zoals je kribbige reactie vanwege de gebroken nachten of je hormonen die maandelijks opspelen.

Zelfliefde is heel belangrijk hoe jij je voelt en hoe jij in het leven staat. Als jij ook op mindere dagen jezelf kunt accepteren, van jezelf kunt houden, dan maakt dat het leven een stuk eenvoudiger.

Waarom is zelfliefde vergroten belangrijk?

✔ Als je van jezelf houdt, dan raak je minder snel uit balans door dingen die om je heen gebeuren.

✔ Je staat positiever in je leven, omdat jij je niet laat beïnvloeden door negatieve gedachten over jezelf of over je moederschap.

✔ Jouw positieve energie straalt uit naar de mensen om je heen. Als iemand vrolijk en enthousiast is, dan word je dat vanzelf ook. Je gaat mee in de energie van een ander. En zo geldt dat ook andersom.

✔ Voel jij je goed, dan zie je dat van buiten. Je ogen stralen. Je hebt een open en toegankelijke houding. Aan alles zie je dat jij lekker in je vel zit.

✔ Je voelt je zelfverzekerd en staat met twee benen op de grond. Er gebeurd vast nog wel iets, maar dit kun je veel eenvoudiger relativeren.

5 tips om je zelfliefde te vergroten

1 - Accepteer wie je bent.

Niet heel makkelijk, maar wel mogelijk. Dit kun je doen door gebruik te maken van affirmaties. Een affirmatie is een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven. Door deze herhaling gaat de gedachte zich in je leven manifesteren. Affirmatie betekent letterlijk bekrachtiging.

Dus hoe vaker je iets herhaald, des meer ga je het geloven.

Een krachtige affirmatie beïnvloedt het onderbewustzijn. Bijvoorbeeld:

✔ Ik ben mooi zoals ik ben.
✔ Ik ben een goede moeder.
✔ Ik accepteer wie ik ben.
✔ Ik ben een krachtige en zelfverzekerde vrouw.

Als je het lastig vindt om je minder leuke trekjes te accepteren kun je het volgende tegen jezelf zeggen:

✔ Soms ben ik …… , maar ik ben het niet altijd. En als ik het ben, dan is het oké en ben ik nog steeds een goede moeder.
Of
✔ Soms kan ik …., maar dat doe ik niet altijd. En als ik het doe, dan is dat oké en houd ik van mijzelf.

Door het herhalen hiervan ga je er in geloven en wordt zelfacceptatie een stuk makkelijker.

2 - Praat lief tegen jezelf

Het stemmetje in je hoofd wil zijn zin doorduwen. Ego genaamd. Het zorgt voor belemmerende, irreële gedachten en angst. Hoe strenger jij voor jezelf bent, des te meer ga je dit geloven. Net als bij de affirmaties. Dus het is belangrijk om dit snel te herkennen. Jezelf verwijten maken heeft geen enkel nut. Je bereikt er niets mee. Behalve onzekerheid over jezelf en je moederschap.

Dus praat eens iets liever over jezelf. En tegen jezelf.

✔ Ik kan dit niet – Dit gaat mij lukken.
✔ Ik ben niet goed genoeg – Ik ben genoeg. 
✔ Ik ben lelijk – Ik ben mooi zoals ik ben.
✔ Vraag maar aan een ander, die is daar beter in – Ik doe het om mijn manier en die is prima.

Op deze afbeelding staat een quote om zelfliefde te vergroten. Bad moments don't make bad mama's.

3- Zorg voor jezelf – Cijfer jezelf niet weg

Een gebrek aan zelfliefde komt ook vaak voor omdat je niet genoeg voor jezelf zorgt. Zowel lichamelijk als psychisch. Je cijfert jezelf weg voor anderen. Terwijl je het waard bent om voor te zorgen.  Doe het ook voor je kinderen. Zij zijn afhankelijk van jou. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, des te beter kun je voor anderen zorgen.  

Het allerbelangrijkste hierin is dat je grenzen stelt en keuzes maakt. Door deze grenzen te bewaken is de kans veel kleiner dat je uit balans raakt. Wat wil je wel? Wat wil je niet? Wat moet je daarvoor doen of laten? Vind je het lastig om een juiste keuze in te maken? Lees dan ook eens mijn blog: Een juiste keuze maken in 3 stappen. 

Leestip:
Een juiste keuze maken in 3 stappen.

Ga daarnaast geregeld iets voor jezelf doen waar jij vrolijk van wordt. Waar je jezelf kunt zijn. Pak je eigen tijd om te ontspannen en energie op te doen. Kom even op adem.

En let op je voeding en beweeg voldoende. Dat zorgt voor een lekkere dosis endorfine. Een stofje dat ons altijd vrolijker maakt. Wist je dat endorfine er voor kan zorgen dat een stressreactie binnen een minuut weg is? Een minuut!

4 - Pak je verantwoordelijkheid en geef je zelfvertrouwen een boost

We zijn geneigd dat wanneer iets niet lekker loopt om te klagen. Even lekker te zeuren. En bevestiging te zoeken bij anderen. Je kent het vast wel. Zodra je dat doet, kom je in een neerwaartse spiraal en blijf je hangen in de negativiteit over jezelf. Stop met klagen en stap uit je slachtofferrol.

De slachtofferrol voorkomt ook dat jij je probleem oplost. Je blijft dus staan waar je nu staat. Dus stap uit deze rol en stap ik je verantwoordelijke rol. De rol waarin je wel je probleem oplost. Dan heb je de sleutel in handen en vergroot jij je zelfvertrouwen. Je hebt alleen je eigen goedkeuring nodig.

Brigitte Kaandorp weet de slachtofferrol op een fantastische manier neer te zetten. Soms is het verhelderend om iets volledig te overdrijven, zodat je inziet dat wat je nu doet niet werkt.

5 - Vergeef jezelf

Het verleden is niet wie je nu bent. Zie het als een belangrijke les. De fouten die je hebt gemaakt, zullen je nu niet meer overkomen. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.

Het heeft je gebracht tot wat je nu bent. En vanaf hier kun je alleen maar groeien. Want als jij blijft hangen in de fouten van het verleden, vergeet je helemaal te leven in het nu. Je mist de mooie dingen die het waard zijn om aandacht aan te geven.

Ieder moment kan een nieuwe start zijn. Dan is het belangrijk om het verleden los te laten. Dat kun je doen door jezelf te vergeven.

Bedank je verleden voor deze belangrijke les. Zeg het hardop tegen jezelf: Sorry dat ik zo streng was voor mezelf, het spijt me dat ik zo negatief over mezelf sprak. Van nu pak ik het anders aan en geloof ik in mijzelf. En gebruik dan je affirmaties voor de toekomst.

Je bent het waard.

Conclusie: zelfliefde vergroten heb je zelf in de hand.

Als jij je zelfliefde wil vergroten zul je jouw denkbeeld over jezelf moeten veranderen. Affirmaties, de manier waarop je tegen jezelf praat en loslaten van wat is geweest maken hierin het verschil.

Als jij lief voor jezelf bent en in jezelf gelooft, dan weet ik zeker dat je iedere dag meer van jezelf gaat houden.

Wat kies jij?

Welke tip heeft jouw voorkeur om je zelfvertrouwen een boost te geven? Laat een reactie achter in de comments. Ik lees en beantwoord alles! Als dank stuur ik je een e-book hoe je werk en gezin in balans krijgt.  

Deze balans-tip delen:

Deel op facebook
Deel op whatsapp
Deel op linkedin
Deel op email

Hi lieve jij, ik ben Cilla. Ik geloof dat het leven van een werkende moeder valt of staat met een goede balans. Ik ben dan ook van mening dat een gelukkig leven de combinatie is tussen wat er om je heen gebeurt (je buitenwereld), je fysieke lichaam en wat er in jezelf gebeurt (je innerlijke wereld). Wanneer deze drie elementen met elkaar in harmonie zijn, vind je de rust en balans in jezelf.

Het is daarom mijn missie om jou te helpen naar een ontspannen, gelukkig en energiek leven door harmonie en balans in jezelf te creëren.

Dit doe ik door middel van mijn Balans-MIX Methode, zodat je hier je hele leven lang profijt van hebt.

Ontdek mijn Balans-MIX Methode en leer hoe je in 5 stappen van een stressvolle werkende moeder naar een gelukkige en ontspannen werkende moeder gaat.

Je bent het waard!

Volg mij ook op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top

GRATIS WORKSHOP

Hoe je in 5 stappen rust in je hoofd én lijf krijgt als werkende moeder, zodat je een leven creëert dat makkelijk en “als vanzelf” gaat.

Na aanmelding heb je 4 dagen om de workshop te bekijken op een voor jou gunstig moment. Wel zo fijn voor een drukke moeder ;-) 

Je gegevens worden naar de organisator gestuurd
en je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.

Cilla Schopen draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches